Miért Pécs?

Pécs, ókori nevén Sopianae Baranya megye megyeszékhelye.
Több mint 156 000 lakosával Magyarország ötödik legnagyobb városa. A várost északi része a Mecsek-hegység lankáin helyezkedik el.

 

pecs

Budapestről 2 óra alatt elérhető Pécs az M6-os, illetve az M60-as autópályán. Továbbá közvetlen autóbusz, illetve vonat kapcsolat is van Pécs és a főváros között. Pécs nemzetközi és regionális szerepet betöltő reptere a pogányi repülőtér jelenleg inkább üzletemberek magángépeit fogadja; valamint a reptér forgalmát a nyári szezonban kisebb charterjáratok gépei adják.

A város éghajlata rendkívül kellemes, mediterrán jellegű. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az átlaghőmérséklete és napsütéses óráinak a száma.

Pécs 2010-ben – Istanbul-lal és Essen-el együtt – Európa Kulturális Fővárosa lett, melynek eredményeképpen számos új központot is felépítettek, mint például a város egyetemi könyvtáraként szolgáló Dél-Dunántúli Regionális Könyvtárat és Tudásközpontot, a Zsolnay Kulturális Negyedet, illetve a Kodály Központot, mely többnyire hangversenyeknek ad otthont. 2010-re több parkot és közteret is szebbé varázsoltak, melyek a város összképére is pozitív hatással vannak. Ez a megtisztelő cím hatalmas fejlesztéseket indított el a városban. Többek között új szállodák, valamint irodaházak is épültek.

A Pécsi Tudományegyetem az ország legrégibb egyeteme, mely 34 000 hallgatóval működik. A diákok főiskolai (BA, BSc), egyetemi (MA, MSc), és doktori (PHD, DLA) diplomát is szerezhetnek. A dinamikus, átjárható felsőoktatási rendszernek köszönhetően rengetek külföldi hallgatója is van az Egyetemnek.Pécs_látképe

Baranya megye színes nemzetiségének köszönhetően (horvát, német, székely) az ételekre is jellemző a sokszínűség. Sokféle gyümölcs terem a térségben (almafajták, szilva, körtefajták, szőlő), ezért a régióban sokan foglalkoznak bor-, illetve pálinkafőzéssel. A Dunának és a Drávának köszönhetően a halételek hagyomány is régre nyúlik vissza. Többek között harcsát, csukát, pontyot és keszeget tálalnak fel a hangulatos folyóparti vendéglőkben.

 

 

 
Home / Miért Pécs?